browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Astraterran 2. laitos on täällä!

Posted by on 22.7.2018

Pitkään työn alla ollut ja odotettu Astraterran 2. laitos on vihdoin täällä! Tällä hetkellä on saavilla perussääntökirjan, Löytöretkeilijän oppaan, pdf-versiota meidän omasta verkkokaupastamme sekä DrivethruRPG:n ja RPGnow:n kautta. Tunnistat jatkossa Astraterran 2. laitoksen tuotteet yllä olevasta uudistetusta logosta.

Löytöretkeilijän opas sisältää kaikki pelaamiseen ja hahmonluontiin tarvittavat säännöt, lyhyen maailman esittelyn sekä listan erilaisten eläinten ja tunnetuimpien otusten tietoja (esimerkiksi rapulaisten ja kähvelöiden tiedot löytyvät pogasusten ja megaturilaiden tietojen ohella). Kirjassa on 180 värisivua ja pdf:n lisäksi saataville tulee piakkoin pehmeäkantinen ja kovakantinen painos. Palaan näihin vielä myöhemmin, kun saan niitä varastoon.

Suurimmat muutokset ja erot

Astraterran 2. laitoksen perusmekaniikka on pysynyt samana kuin ennen. Heitetään kyvyn verran kuusitahoisia ja yritetään saada tuloksia, jotka ovat 4 tai enemmän. Näitä kutsutaan nyt paukuiksi. Oleelliset muutokset tapahtuvat tämän selkeän ytimen ympärillä. Yksi oleellinen muutos on erilaisten sekalaisten noppamuutosten virtaviivaistaminen Etuun ja Haittaan. Varusteista, asemasta ja muista olosuhteista johtuvat Edut ja Haitat voivat nyt antaa korkeintaan yhden nopan muutoksen Kyvyn antamaan noppamäärään. Tämän lisäksi on muutamia satunnaisia noppamuutoksia, joita voi saada joistain piirteistä, valteista tai varusteista, mutta ne ovat nyt paljon harvemmassa ja oikeasti merkittäviä. Syynä noppamuutosten vähentämiseen on Kyvyn merkityksen korostaminen ja paremmin ennustettavissa olevat noppatulokset, jolloin myös vastuksen asettamisesta tulee mielekkäämpää.

Vastukset (vs) vaihtelevat edelleen 1 ja 5 välillä, mutta useimmiten vastus on nyt 1, 2 tai 3. Oletusvastuksena toimii vs 2, helpot tehtävät ovat vs 1 ja vaikeat vs 3. Yli kolmen vastukset ovat todella vaikeita tehtäviä.

Uudistuksena tehtävien ratkaisuun on tullut onnistumisen asteet, joita on neljä: epäonnistuminen, tasapeli, onnistuminen ja tyylikäs onnistuminen. Erikoismaininnan arvoisia ovat tasapeli ja tyylikäs onnistuminen. Tasapelillä hahmo onnistuu, mutta siihen voi liittyä jonkinlainen hinta tai kommellus. Tyylikkäällä onnistumisella hahmo puolestaan onnistuu erikoisen hyvin ja saavuttaa jotain erityistä. Taistelussa tämä voi tarkoittaa temppua ja muussa tilanteessa esimerkiksi nopeampaa suoritusta tai säästettyjä materiaaleja.

Klikkaa suuremmaksi

Höyry ja Paine

Hahmoilla on nyt uusi resurssi, jota kutsutaan Höyryksi. Sen avulla voi tehostaa hahmon nopanheiton tulosta tai luoda pieniä suotuisia juonenkäänteitä. Enää ei siis tarvitse uhrata arvokkaita sisupisteitä tasapelien ratkaisemiseksi.

Kun käyttää pisteen Höyryä, se muuttuu Paineeksi, joka on puolestaan kertojan (eli pelinjohtajan) resurssi. Kertoja voi puolestaan käyttää Painetta aiheuttaakseen Kommelluksia hahmoille tai auttaakseen olentojen tai muiden sivuhahmojen heittotuloksia.

Taistelu

Taistelua on virtaviivaistettu eri tavoin. Ylimääräisten noppamuutosten karsiminen on tehnyt heittotuloksista tasaisempia, eikä pelkkä hahmon käyttämä ase tai varuste enää sanele niin paljoa taistelussa.

Hyökkäysheitto tehdään vastustajan puolustusheittoa vastaan ja nopanheittojen erotus kertoo hyökkäyksen aiheuttaman vahingon määrän. Erotukseen lisätään aseen mahdollinen vahinkoarvo ja kokonaisvahinko vähennetään ensin kohteen panssaripisteistä ja sen jälkeen sisupisteistä. Sisupisteiden palautuminen kestää pidempään, mutta panssaripisteet palautuvat aina täyteen määräänsä toimintakohtauksen päätteeksi.

Liralei ”Lira” Okidas. tenkkutaivaltaja

Uudet lajit ja roolit

Astraterran 2. laitoksessa on kaikkiaan kolme uutta lajia ja roolia sekä kolme konkari löytöretkeilijää, jotka edustavat näitä uusia lajeja ja rooleja. Voit lukea Astraterran 2. laitoksen lajeista ja rooleista lisää täältä.

Lajeilla on nyt kaikilla kaksi piirrettä ja rooleilla parin peruspiirteen lisäksi kaikkiaan 10 valttia, jotka tarjoavat paljon enemmän vaihtoehtoja hahmon kehitykseen.

Uudet varusteet

Uusia varusteita löytyy reilusti. Tavallisista varusteista on nyt erotettu mekaaniset vekottimet ja sähkökäyttöiset aparaatit. Lisäksi lemmikeille on omia varusteitaan aina juomapidikkeestä haarniskointiin.

Löytöretkeily

Mitä Löytöretkeilijän opas olisi ilman omaa osiota löytöretkeilystä? Niinpä! Ei paljon mitään. Tämä luku sisältää yleistä tietoa matkustamisesta niin jalan kuin aurinkolaivoillakin sekä tietoa erilaisista ympäristön vaaroista.

Mitä seuraavaksi?

Pehmeäkantista Löytöretkeilijän opasta tulee näillä näkymin saataville Ropeconiin (27.-29.7.) ja kovakantista kirjaa saamme varastoon arvatenkin seuraavalla viikolla. Ennakkotilaajien kirjat alkavat lähteä postiin pian tämän jälkeen.

Seuraavaksi ilmestyy elokuussa Rautajätin sydän, joka sisältää pelivalmiin seikkailun, valmishahmot ja sääntötiivistelmän. Se sopii mainiosti aloituspaketiksi uusille pelaajaryhmille. Tämän jälkeen on tulossa syskuussa pelinjohtajille suunnattu Kertojan käsikirja, jossa on lisää Astraterran maailmasta, lisää konkarisääntöjä, teknoaarteita, olentoja, ohjeita pelinjohtamiseen ja seikkailujen suunnitteluun sekä paljon muuta. Myöhemmin syksyllä ilmestyvät uusitut laitoksen Mutkia matkassa – seikkailukokoelmasta ja Otus mekanikus -olentolisäosasta sekä uusi lähdeteos, Opas Port Arcoon, joka antaa lisää tietoa hämmästyttävästä Port Arcon leijuvasta kaupungista. Myös Kertojan näkösuoja on valmisteilla ja ilmestyy mitä luultavimmin joskus Kertojan käsikirjan kanssa samoihin aikoihin.

Kommentointi on suljettu