browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Efemeroksessa astraterrasta

Posted by on 24.6.2014

 

Ihmisalkemisti

Kuva: Jouni Nummela

Sami Koponen kirjoittaa Efemeros-blogissaan pohdinnoistaan miksi hänen mielestään Astraterra kannattaa tilata ennakkoon.

Kirjoitus oli mielestäni hyvä ja Samin tapaan täynnä asiaa, mutta tuossa oli muutama kohta, joihin haluan tarttua…

Yksi

Sami sanoo, että meillä on varmasti ollut pelatessa hauskaa, mutta onko välttämättä muilla? Tämä on se kohta, joka minua henkilökohtaisesti on jännittänyt ja huolestuttanut eniten. Osaanko kirjoittaa kyllin hyvät ohjeet tai onko peli tarpeeksi selkeä, että siitä saa selvän myös nuori, joka ei ole koskaan pelannut roolipelejä. Se jää nähtäväksi, mutta vasta viime päivinä korviini kantautunut palaute herättää toiveikkaita tunteita tunteita tämän suhteen. Ja hauskaakin on tuntunut useimmilla olevan. Ehkä se salainen X-aines oli juurikin se oivallus, kun katsoin lasten kanssa Ihmeperhettä. Lapset nauroivat hassuille ilmeille, toilailuille ja muulle sellaiselle – no, mille lapset yleensä nauravat 🙂 Minä puolestani hörähtelin vaimon kanssa huumorille, joka oli hienovaraisesti piilotettu kaiken toiminnan ja sekoilun joukkoon. En ehkä ole onnistunut Astraterrassa tässä niin hyvin, kuin Ihmeperheen käsikirjoittajat, mutta ainakin yritin tehdä maailmasta kiinnostavan monella tasolla.

Kaksi

Säännöistä olen ollut ehkä hieman leväperäinen. En siksi, että se olisi jokin suuri salaisuus, vaan siksi, että niissä ei oikeastaan ole paljoa kerrottavaa – ja ne ovat muuttuneet vuoden varrella jonkin verran. Jossain kohtaa päätin, että parempi olla vaivaamatta kaikkia sääntöjen erilaisilla muljahduksilla. Lapsetkin alkoivat siihen jo kypsymään yhdessä kohtaa. Säännöissä on mielestäni yksi nokkela juttu, joka tuli mukaan vasta aika loppuvaiheessa ja jäi sen vuoksi vähälle testaukselle. Enkä halua paljastaa sitä vielä, ettei siihen lataudu liikaa odotuksia. Haluan nähdä, kuinka se lopulta otetaan vastaan. Tuo sääntö nimittäin on mielestäni hieman kaksiteräinen miekka. Se voi tuoda peliin paljon tai olla jopa haitaksi. Riski valinta, jonka päätin ottaa loppusuoralla. Mutta ne säännöt:

Tämä on suoraan johdannosta, jossa on lyhyt versio perusmekaniikasta:

Kykyheitot

Seikkaillessa tulee vastaan monenlaisia haasteita ja vaaroja. Monissa niistä onnistuminen voi olla täpärällä ja näissä tilanteissa tarvitsee tehdä niin sanottu kykyheitto, jossa testataan hahmon tilanteeseen sopivinta Kykyä toisen hahmon Kykyä tai ympäristön vastusta vastaan.

Kykyheitossa heitetään käsinoppien verran noppia ja jokainen noppa, jonka tulos on 4 tai enemmän on “onnistuminen”.

Kykyheiton onnistumisista vähennetään tehtävän Vastus, ja kykyheitto onnistuu, jos pöytään jää yksikin onnistunut noppa. Mitä enemmän onnistumisia on, sitä paremmin suoritus onnistuu. Kykyheittoihin liittyvät säännöt on kerrottu tarkemmin Löytöretkeilijän oppaassa.

Vastus (vs)

Astraterrassa kaikilla kykyheitoilla on Vastus, joka vähennetään kykyheiton onnistumisista. Vastus on joko määrätty luku (yleensä nollasta kolmeen)  tai toisen hahmon tekemä vastaheitto, jonka onnistumiset toimivat kykyheiton Vastuksena.

Vastus tai vastaheitossa käytettävät Kyvyt ilmoitetaan sääntöjen yhteydessä esimerkiksi näin: “Salaoven etsiminen (vs 2)” ja “Vartijan ohi hiipiminen (Ketteryys vs Valppaus)”.

Ja kolme

Ja viimeiseksi siitä Indiegogo-videosta. No, se ei ole mikään joukkorahoitusvideoiden huippusuoritus 🙂 Olenkin harkinnut tekeväni uuden jo pelkästään sen vuoksi, että tajusin että puhelimessani on kolme kertaa tarkempi videokamera, kuin tuossa meidän vanhassa digijärkkärissä, jolla video otettiin. Ja Sami on ihan oikeassa, että olisin voinut kertoa videossa paljon enemmän Astraterrasta ja siitä miksi se on kokoperheen seikkailuroolipeli. Luotin ehkä liikaakin siihen videota kuvatessa, että kaikki vastaukset löytyvät sitten täältä kotisivuilta. Vielä ei ole myöhäistä ottaa videota uusiksi. Ehkä jossain välissä, kun muilta kiireiltäni ehdin. Mutta, kiitos teille jotka olette jaksaneet katsoa naamaani neljä minuuttia. Olisin mielelläni laittanut vaikka jotain hienoja kuvia naamani päälle kertomaan Astraterran maailmasta ja muista asioista, mutta ei näillä työkaluilla ja taidoilla. Olisiko kellään intoa auttaa tässä ja tehdä Astraterralle hieno traileri-video 😉

Ja noita videoita on todennäköisesti  tulossa lisää lähiaikoina. Itseasiassa otettiin jo lasten kanssa videolle hahmonluonti, joka muuten vei parhaimmillaan hiukan päälle 5 minuuttia höpinöineen, mutta juurikin tässä yhteydessä huomattiin tuo kameran kehno kuvan laatu (kuvittelin aiemmin, että kyse oli vain huonosta valaistuksesta tai pakkauksesta, mutta ei ollut siitä). Eli kuvaukset menee uusiksi, kun ei niistä lomakkeista saanut oikein mitään selvää.

Kommentointi on suljettu