Roolipeli kaikenikäisille

Perhe pelaa

Roolipelaaminen

Roolipelaaminen on vuorovaikutteinen tarinankerronnan muoto, joka tapahtuu määrättyjen sääntöjen puitteissa. Nykyään roolipelaamista on hyvin monen tyyppistä ja tunnetuimpia näistä ovat kenties live-roolipelaaminen – eli larppaaminen – sekä erilaiset tietokoneroolipelit, kuten World of Warcraft, Fallout tai The Elder Scrolls V: Skyrim.

Astraterra edustaa roolipelaamisen perinteisempää muotoa, eli niin sanottuja pöytäroolipelejä (myös kynä ja paperi -roolipeli). Pöytäroolipeleistä luultavasti tunnetuin on Dungeons & Dragons, joka aikanaan teki roolipelit tutuiksi myös monille suomalaisille. Nimensä mukaisesti pöytäroolipelejä pelataan yleensä yhdessä pöydän ääressä ja pelin aikana tehdään kynällä merkintöjä hahmolomakkeisiin ja piirretään karttoja paperille.

Kertoja ja pelaajat

Pelaamiseen tarvitset vähintään kaksi henkeä. Yhden kertojan sekä yhden tai useamman pelaajan (yleensä 3-5 pelaajan kanssa peli on parhaimmillaan). Pelaajat roolipelaavat kukin omaa sankarihahmoaan, jonka tiedot merkitään hahmolomakkeelle. Kertoja puolestaan suunnittelee pelattavat seikkailut ja roolipelaa pelimaailman muita olentoja ja henkilöitä. Varsinaista käsikirjoitusta ei ole, vaan pelaajat voivat itse päättää, mitä heidän hahmonsa tekevät tai sanovat, ja kuinka he ratkaisevat kertojan esittelemät pulmat ja ongelmat. Pelaamisen tuloksena syntyy tarinoita sankarien seikkailuista Astraterran ihmeellisessä maailmassa.

Yhteistä ja luovaa kerrontaa

Roolipelejä ei useimmille peleille tavalliseen tapaan hävitä tai voiteta, eikä pelinjohtajan tarkoitus ole pelata muita pelaajia vastaan. Sen sijaan roolipelaamisessa yleensä korostetaan pulmien ja muiden tilanteiden ratkaisua ryhmätyönä. Astraterrassa tärkeä osa pelaamista onkin pohtia, kuinka sankarit voivat toimia yhteistyössä saavuttaakseen yhteisen päämäärän. Päämäärä on useimmiten jonkin tarinan loppuhuipennus tai tehtävän loppuun suorittaminen.

Onnistumisen tunteita

Vaikka roolipeleissä ei kilpailla ja voiteta muita pelaajina, siitä voi silti saada onnistumisen tunteita. Palkkiona monenlaisten haasteiden voittamisesta sankarit saavat kokemuspisteitä ja aarteita. Kokemuspisteiden avulla pelaajat voivat kehittää hahmojaan ja jatkossa he voivat selviytyä yhä haastavammista löytöretkistä. Aarteilla hahmot voivat hankkia lisää varusteita tai aarre itsessään voi olla jonkinlainen laite tai apuväline, joka auttaa tulevissa seikkailuissa.. Tärkeintä roolipelaamisessa on kuitenkin hauskanpito ja jännittävien tarinoiden kokeminen yhdessä muiden pelaajien kanssa, eikä se vaadi muuta kuin vähän mielikuvitusta sekä seikkailumieltä.

Lisää roolipelaamisesta voit lukea muun muassa Wikipediasta tai Roolipelitiedotus-sivustolta

Muita roolipelaamisen hyötyjä

Roolipelaaminen voi monipuolisuudellaan auttaa vahvistamaan muun muassa:

  • Mielikuvitusta
  • Itseilmaisua
  • Kärsivällisyyttä
  • Hahmotuskykyä
  • Draaman ymmärrystä

 

joutomaalainen