browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Roolipeli kaikenikäisille

Perhe pelaa

Roolipelaaminen

Roolipelaaminen on vuorovaikutteinen tarinankerronnan muoto, joka tapahtuu määrättyjen sääntöjen puitteissa. Nykyään roolipelaamista on hyvin monen tyyppistä ja tunnetuimpia näistä ovat kenties live-roolipelaaminen – eli larppaaminen – sekä erilaiset tietokoneroolipelit, kuten World of Warcraft, Fallout tai The Elder Scrolls V: Skyrim.

Astraterra puolestaan edustaa roolipelaamisen perinteisempää muotoa, eli niin sanottuja pöytäroolipelejä (myös kynä ja paperi -roolipeli). Pöytäroolipeleistä luultavasti tunnetuin on Dungeons & Dragons, joka aikanaan teki roolipelit tutuiksi myös monille suomalaisille. Nimensä mukaisesti pöytäroolipelejä pelataan yleensä yhdessä pöydän ääressä ja pelin aikana tehdään kynällä merkintöjä hahmolomakkeisiin ja piirretään karttoja paperille. Kuten pöytäroolipeleissä yleensä, myös Astraterrassa yksi pelaajista on niin sanottu pelinjohtaja, joka ohjaa peliä ja kuljettaa tarinaa eteenpäin kuvailemalla pelimaailman tapahtumia. Muut pelaajat puolestaan pelaavat pelin päähenkilöitä – eli sankareita – joiden kautta pelin yhteisesti luotu tarina kerrotaan ja kuvaillaan.

Roolipelejä ei useimmille peleille tavalliseen tapaan hävitä tai voiteta, eikä pelinjohtajan tarkoitus ole pelata muita pelaajia vastaan. Sen sijaan roolipelaamisessa yleensä korostetaan pulmien ja muiden tilanteiden ratkaisua ryhmätyönä. Astraterrassa tärkeä osa pelaamista onkin pohtia, kuinka sankarit voivat toimia yhteistyössä saavuttaakseen yhteisen päämäärän. Päämäärä on useimmiten jonkin tarinan loppuhuipennus tai tehtävän loppuun suorittaminen. Astraterrassa hahmot ovat löytöretkeilijöitä, joten jokainen seikkailu kertoo jonkin uuden paikan tutkimisesta ja sen salaisuuksien ratkaisusta. Palkkiona seikkailuistaan sankarit saavat kokemusta, jonka avulla he voivat selviytyä yhä haastavammista löytöretkistä sekä monenlaisia aarteita ja rikkauksia, joita he saattavat retkiltään löytää. Tärkeintä roolipelaamisessa on kuitenkin hauskanpito ja jännittävien tarinoiden kokeminen yhdessä muiden pelaajien kanssa, eikä se vaadi muuta kuin vähän mielikuvitusta sekä seikkailumieltä.

Lisää roolipelaamisesta voit lukea muun muassa Wikipediasta tai Roolipelitiedotus-sivustolta

Roolipelaamisen hyödyt

Roolipelaaminen on sosiaalista ja luovaa toimintaa, joka voi monipuolisuudellaan auttaa vahvistamaan muun muassa:

  • Mielikuvitusta
  • Itseilmaisua
  • Kärsivällisyyttä
  • Hahmotuskykyä
  • Draaman ymmärrystä

Kaikenikäisten roolipeli

joutomaalainenAstraterra on lapsille sopiva kaikenikäisten seikkailuroolipeli, jonka säännöt ja maailma on suunniteltu yhdessä lasten kanssa. Vaikka Astraterra on suunniteltu lapsille sopiviksi, pelinjohtaminen voi olla hieman vaativampaa. Pelinjohtajan, eli Kertojan, tulee ymmärtää roolipelaamisen periaatteet sekä lisäksi osaa mielellään lukea ja laskea ja kykenee soveltamaan sääntöjä tarvittaessa (sellaisia tilanteita tulee aina toisinaan vastaan). Pelaajilta puolestaan vaaditaan jonkin verran luku- ja kirjoitustaitoa sekä laskutaitoa – tai vähintään jonkun auttamaan näissä.

Säännöt ovat perustaltaan selkeät ja johdonmukaiset, perustuvat tuttuihin kuusitahoisiin noppiin ja rohkaisevat ottamaan osaa pelaamiseen. Pelissä voidaan käyttää esimerkiksi lasihelmiä, noppia ja vastaavia apuvälineitä tukemaan hahmon voimavarojen kirjanpitoa ja tuomaan hauskuutta peliin.

Pelin hahmot ja maailma on pyritty luomaan niin, että sen käsitteet ja arkkityypit ovat lapsille tuttuja. Pelin maailma yhdisteleekin monenlaisia lapsille tuttuja henkilöhahmoja, olentoja ja asioita saduista avaruusseikkailuihin. Pelikirjassa tarjotaan pelimaailmasta kuvaus, jota voidaan käyttää siltä osin kuin se soveltuu peliporukan mieltymyksiin tai tarpeisiin. Jos pelaajat pitävät esimerkiksi enemmän avaruusseikkailuista, he voivat vierailla pääasiallisesti Astraterran sellaisissa osissa, jossa vielä on muinaista tekniikka, robotteja ja ties mitä muuta huimaa. Toinen sankarijoukko saattaa puolestaan seikkailla enemmän paikoissa, joissa on pegasoksia, keijuja, lohikäärmeitä ja muuta sadunomaista.

Pelaajat saavat valita hahmolleen roolin. Tämä antaa perustan omalle hahmolle, jota voi pelata joko kerran tai kehittää useiden pelikertojen aikana yhä mahtavammaksi sankariksi. Vaikka tässä pelissä on sotureita, pyssyjä, miekkoja ja niin edelleen, taistelu tai väkivalta ei ole pelin keskiössä tai ratkaisu johon halutaan rohkaista. Asiat voi ratkaista myös muutenkin kuin väkivallan keinoin. Jos hurjia tappeluita syntyykin, lopullisten kohtaloiden sijaan tässä pelissä viholliset pötkivät pakoon, jäävät vangeiksi tai tuupertuvat tajuttomiksi – paitsi, jos siihen on erityisen hyvä syy kerrottavan tarinan kannalta.


Kommentointi on suljettu