Moikka,
Pitkästä aikaa hieman uutisia Astraterran 2. laitoksen edistymisestä. Taiton valmistelutyöt on tehty ja pienen katkon jälkeen olen taas päässyt kiinni Astraterran työstämisestä samalla kun tein muutaman viimeisen linjauksen sääntöuudistusten osalta.
Sääntöuudistukset
Nämä uudistukset ovat olleet mielessä jo pitkään, osa jo ensimmäisen laitoksen aikaan, ja harkittuani asiaa päätin vielä sisällyttää nämäkin mukaan.
Vastus. Pyrkimyksenä 2. laitoksen uudistusten kanssa on ollut tehdä säännöistä virtaviivaisemmat ja intuitiivisemmat. Ensimmäisessä laitoksessa oli tehty muutamia ratkaisuja, esimerkiksi kykyheittojen kanssa, sen pohjalta mihin muotoon ne olivat päätyneet meidän pelipöydässä lasten kanssa. Nyt on kuitenkin käytäntö osoittanut, että kaikki eivät esimerkiksi käytä vastaheittoja ja vastuksia tulkitaan hieman eri tavalla, miten ne on kirjassa esitelty. Eli 1. laitoksessa vastus vähennetään onnistuneista nopista, jolloin onnistuminen vaatii käytännössä yhden onnistumisen enemmän kuin vastus. No, näin ei tule olemaan 2. laitoksessa, vaan toisessa laitoksessa vastus toimii kohdelukuna, joka kertoo montako onnistumista pitää saada, jotta heitto onnistuu.
Vastus vähennetään edelleen onnistumisten määrästä, jos on tarpeen selvittää, kuinka hyvin hahmo onnistuu tehtävässään.
Onnistumisten ja vastuksen erotus:
- Alle nolla = Epäonnistuu
- 0 = Täpärä tai osittainen onnistuminen
- 1-2 = Onnistuu aiotusti
- 3+ = Onnistuu erinomaisesti!
Esimerkki: Tigera yrittää kyhätä käsillä olevista tarvikkeista laskuvarjon. Kertoja ilmoittaa asiaa harkittuaan, että tehtävän vastus olisi 3. Tigeran kätevyys on 4 ja hän saa työkaluistaan lisäksi kaksi apunoppaa. Pelaaja heittää siis kaikkiaan kuutta noppaa, ja tulokseksi tulee yhteensä 3 onnistumista. Tigera onnistuu, mutta vain täpärästi.
Tuplaonnistumiset. Tiedän, että jotkut ovat tykänneet räjähtävistä nopista (ja kirjassa tulee olemaan myös edelleen vaihtoehtoinen sääntö niiden käyttämiseen), mutta pitkän harkinnan jälkeen päätin luopua niistä ja muuttaa räjähtävät nopat ”tuplaonnistumisiksi”. Eli uusintaheiton sijaan nopat, joista tulee tulokseksi 6, antavatkin suoraan kaksi onnistumista.
Esimerkki: Batrotus yrittää pidätellä kiinni ovea, jonka toisella puolella iso ja äkäinen rapulainen rymistelee minkä ehtii. Kertoja haastaa Batrotuksen Vahvuus-heittoon rapulaista vastaan. Batrotus heittää viittä noppaa ja saa tuloksiksi 2, 3, 4, 4 ja 6. Neloset ovat onnistumisia ja kutonen lasketaan kahdeksi onnistumiseksi. Siis yhteensä neljä onnistumista. Tämä voittaa rapulaisen kolme onnistumista ja Batrotus jaksaa pitää edelleen ovea kiinni. Toivottavasti Tigera on pian valmis laskuvarjonsa kanssa…
Aikataulu
Aikataulun suhteen näyttää tällä hetkellä siltä, että 2. laitoksen pelaajan kirja, eli Löytöretkeilijän Opas, ilmestyy pdf-muodossa vuoden vaihteessa. Pelimjohtajille suunnattu Kertojan käsikirja puolestaan pian sen jälkeen. Ja viimeiseksi Port Arco -lisäosa sekä uudistetut versiot Otus Mekanikuksesta ja Mutkia Matkassa -lisäosista. Painetut kirjat ilmestyvät, kun kaikki tarpeelliset valmistelut ja tarkistukset on käyty läpi. Tavoitteena olisi helmi-maaliskuu 2018.